Logo-ontwikkeling en pay-off

Von Gahlen. For sure. 

De ontwikkeling van een merklogo is een mooi project. En het wordt extra uitdagend als daaraan een pay-off wordt toegevoegd. Die paar woorden, zijn die nou zo uitdagend? Jazeker, want juist het vinden van 2, 3, 4 of hooguit 5 woorden kan een creatieve worsteling zijn. Een echte hersenbreker. Want probeer maar eens een pay-off te vinden die:

 • Lange tijd houdbaar is;
 • Extreem dicht tot de kern van het bedrijf komt;
 • En een belofte doet die ook nog eens onderscheidend is.

  En dat dus in een paar woorden. Von Gahlen daagde ons uit. Wij namen die uitdaging graag aan.

  beeldmerk Von Gahlen

  De evolutie van een logo

  We komen zo terug op de pay-off voor Von Gahlen. Eerst was het logo namelijk toe aan een grondige verbouwing, zéker na de positionering die we eerder verzorgden.

  Goed om te weten is dat het gros van de producties van Von Gahlen vooral gericht zijn op het beschermen tegen (of opsluiten van) radioactieve straling. En dat was nou precies wat het oude logo niet liet zien. Dus dat was ons startpunt. En dan krijg je:

  Je ziet eerst een grafische vereenvoudiging van het oude logo. Vervolgens wordt de radioactieve straling ‘opgesloten’ en aan het eind wordt kleur toegevoegd. Zo ontstaat stapsgewijs een logo dat naadloos aansluit op de eerdere positionering.

  Logo Von Gahlen animated
  Von Gahlen

  Vanzelfsprekend, zeker, betrouwbaar en degelijk

  Nu de pay-off. Aan de algemene criteria waarmee we dit verhaal begonnen, voegden we de meer Von Gahlen-specifieke criteria toe:

  1. De pay-off moet zowel generiek (op corporate niveau) als specifiek (op business unit niveau) toepasbaar zijn.
  2. De pay-off moet Von Gahlen in een internationaal speelveld scherp positioneren.

  Met dat laatste wilden we duidelijk maken wat men mag verwachten van Von Gahlen ten opzichte van internationale conculega’s. Neem bijvoorbeeld de Zuid-Europese branchegenoten. Zij presenteren zich zeer gestileerd. Daar staat tegenover dat Von Gahlen vooral uitblinkt in zekerheid, betrouwbaarheid en degelijkheid. Dat gegeven namen we graag mee.

   

  Van longlist naar shortlist

  Het gevaar ligt op de loer om al fantaserend en brainstormend af te dwalen van de kern van het bedrijf. Om onszelf daarvoor te behoeden bleven we denken aan het volgende: Von Gahlen maakt geweldige, slimme en doordachte innovaties, waarmee zij klanten aangenaam verrast. Waar een klant soms bewondering en waardering uitspreekt is de houding van Von Gahlen al gauw: “dat is toch vanzelfsprekend”.

  Juist dat vanzelfsprekende wilden we vangen in een pay-off. Zo kwamen we - via longlist naar shortlist - uiteindelijk op:

  For sure

  Houdbaar over de tijd. Zeer dicht bij de identiteit van het bedrijf en bij de mentaliteit van de medewerkers. Een beloftevolle en internationaal onderscheidende claim die toepasbaar is voor elke business unit (product-marktcombinatie). Von Gahlen. For sure. Die von-for speling heeft ook nog eens een lekkere cadans en fijne alliteratie.

  Ga terug

  for-sure. von gahlen